Grönt te, Lung Ching & Jasmin te bryggs traditionellt i Gaiwan eller i en kanna, genom att man först värmer upp koppen genom att skölja ur den med lite hett vatten. Därefter läggs de torra tebladen i – ca 4-8 gr till 2 dl vatten (efter egen smak) – och sköljer av te bladen. Det gör man genom att varmt vatten hälls på och omedelbart silas bort. Nytt vatten hälls på undertiden man gör en upp-och-ner gående rörelse med vattenkannan, det för att stimulera tebladen i koppen så att de åker omkring i tevattnet. Teet får då en bättre arom.
Täck koppen och vänta så länge som just det teet ska dra – t.ex. Lung Ching 40-60 sekunder, jasmin 30-60 sekunder beroende på sort.  Wulong – se nedan. Häll därefter över teet i serverings kopparna (som man  värmt upp med “avsköljnings vattnet” innan). Teet dricks traditionellt med ett sörplande ljud, det för att vattnet då syresätts och teets arom framträder tydligare.

Fyll på tevatten minst 2 ggr till (totalt 3 bryggningar) och fortsätt att avnjuta ditt te! Teets kvalitet avgör hur många gånger man kan brygga på samma blad.

I Kina anses den 2:a & 3:e (eller än senare) bryggningen av tebladen vara den godaste.

Wulong Oolong bryggs traditionellt antingen i en Gaiwan – Kinesisk te kopp av tunt porslin med lock, eller i en Yixing kanna – en liten tekanna gjord av en speciell lera.

Värm upp kannan eller koppen med hett vatten, häll ur vattnet och lägg i tebladen i önskad mängd.
Häll på kokhett vatten från hög höjd, häll genast av vattnet (en sköljning) häll på nytt vatten, sätt på locket och låt teet dra 30-40 sekunder första bryggningen, öka på bryggtiden lite mer för varje bryggning. Sila av teet direkt i serveringskopparna eller om så önskas, genom en sil ner i en liten kanna. Fyll på med nytt hett vatten och sätt på locket. Låt dra 30-40 sekunder osv.  .

Häll upp det färdigbryggda teet från låg höjd ner i serverings koppen – för att bevara aromen, se till att även det sista vattnet lämnar tekannan eller Gaiwan. Häll på nytt vatten 2 ggr till – totalt 3 bryggningar, på än exklusivare sorter fler gånger -. så mycket som upp till 20ggr!

Njut av ditt Wulong te med ett kinesiskt sörplande!