Pu-Erh te finns både i lös och pressad form. I pressad form kallas de för tegelstenste eller fågelbo – Tuo Cha på kinesiska och kommer sig av formen som man pressat tebladen till på dessa små praktiska portionsknappar. Varje liten “teknapp” är packad i tunt papper och lätt att ta med till exempelvis jobbet. Smaken är kraftfull och jordig med dragning åt läder. 

Pu-Erh är ett lagrat fermenterat te, från staden Pu-Erh. Teet lagras ungefär på samma sätt som man lagrar ost. Ett väl lagrat Pu-Erh te (15-30år) kan kosta flera tusen kronor per kilo, det är som dyr cognac, liknar även cognac i färgen efter bryggning.
Hemligheten med teet och dess dyrbarhet ligger dels i smaken men även i hälso effekter som den bakterie man får fram i teet under lagringen ger. Det är en god tarmbakterie som kan liknas vid exempelvis acidofilus bakterien.
I Kina är teet mest känt som en hälsodryck som sänker blodfetter och är bra för matsmältningen. Kanske mest känt i väst som “bantningste”.

Det sägs att teet uppkom av att man behövde en tesort som kunde lagras i många år för att förse landets mest avlägsna och karga delar med te. Transporterna var oändligt långa och kom inte heller fram varje år. Gröna teer var således uteslutna.

Pu-Erh Tuo Cha bryggs med kokhett vatten som hälls över teknappen. Låt dra 1-1,5 minuter, sila av för servering.
1 teknapp till 5 dl vatten, 1/2 teknapp till en mugg på 2 dl. Man kan lätt bryta av teknappen och endast använda halva om man vill brygga bara 1 kopp.
3 bryggningar på samma knapp.

Pu-Erh i lös form bryggs på samma sätt som Tuo Cha.
Ca 2-5 g till 2dl vatten. 3 bryggningar eller fler på samma te.