Oolong eller Wulong (Wu Long), som det stavas enligt Pinyin – det kinesiska sättet att skriva kinesiskt uttal med latinska bokstäver.
Wulong som betyder Svart Drake är ett delvis fermenterat te. Det är inte lika oxiderat som svart te och innehåller därför mycket mer vitaminer, mineraler och ämnen som är bra för hälsan. Man kan se på de uppblötta bladen att de är lite bruna i kanterna, resten av bladet är helt grönt.
Ett jätte gott te som är en aning uppiggande – därför utmärkt att dricka efter lunch då man känner eftermiddags tröttheten sätta in. Det påverkar dock inte nattsömnen negativt så som kaffe eller svart te.
   
Det sägs att Wulong teet uppstod genom att en bonde blev iväg skrämd från sin teodling av en stor svart orm. När han nästa dag vågade sig tillbaka hade tebladen börjat fermentera i kanterna. Eftersom han lagt mycket möda på att plocka tebladen tog han ändå vara på tebladen. Det lätt fermenterade teet visade sig smaka utsökt och fick namnet – Wu Long.

En annan förklaring till namnet kan vara att när man brygger tebladen i en genomskinlig kanna eller i ett glas så ser man hur bladen rör sig vackert i vattnet, ungefär som drakar av siden som konstfullt flygs mot himlen.
                                         .
Wulong används i den traditionella kinesiska medicinen för att stimulera matsmältningen och hjälpa till med spjälkningen av fett, och är därför det te man bör välja vid trög mage. Wulong har en stimulerande effekt på kroppens energikonsumtion EE (Energy Expenditure – ämnesomsättning) som är märkbart högre i jämförelse med andra gröna teer eller svart te.

Tillsammans med ingefära används det ofta som en huskur mot förkylning och influensa.

Wulong tehar högt selen värde vilket justerar sockerhalten i kroppen, vilket är hälsosamt för individer med diabetes.
 
Man brygger Wulong te med kokhett vatten. Låt inte vattnet stå och koka, då försvinner syret och teet smakar mindre. Låt tevattnet precis koka upp, häll vattnet över tebladen som du lagt i en kopp eller tekanna (häll gärna från hög höjd så att vattnet syresätts). Ca 2-6 gr till en kopp med 2 dl vatten (beroende på smak) – 4-8 gr till en tekanna.
Låt teet dra 30 sek – 1 minut – sila över till serverings koppar, eller drick direkt ur koppen och sila tebladen mot tänderna på kinesiskt vis.
Fyll på med nytt kokhett vatten, samma teblad används till 3 bryggningar.

De flesta taxichaufförer i Kina har en glasburk med Wu Long te mellan sätena i sin bil och fyller på med hett vatten allt eftersom under dagen.