Ku Ding Cha- Bitter te är en dryck som konsumerats i Kina i över 1000år. Tillskillnad från övriga teer kommer inte Ku Ding från tebusken Camellia sinensis, utan från Ilex, huvudsakligen Ilex kudingcha, även flera arter av Ligustrum används i Sichuan Provinsen och i Japan.

Ku betyder bitter och Ding betyder spik, så ser även formen på teet ut. Bladen har snurrats till en spik under torkningen, denna vecklar ut sig under bryggningen och de hela bladen framträder.

Omfattande hälsoeffekter har sedan långt tillbaka upptäckts vid drickandet av Ku Ding Cha inom kinesisk medicin används drycken mot bland annat röda ögon, avgiftning (detox), förkylning, kliande ögon, huvudvärk, feber, diarré. Teet motverkar även vätskeansamling och svullenhet i kroppen, främjar matsmältningen, förbättrar mentala skärpan och minnet och minskar dessutom sötsug.

Moderna undersökningar visar att Ku Ding Cha främjar blodcirkulationen, sänker blodtrycket, sänker blodfetter (lipider) inklusive kolesterol, främjar hjärtat och ökar ämnesomsättningen.

Huvud ämnena verkar vara triterpene glycosides (saponins) och polyphenoler och flavinoider, liknande de som finns i vanligt te.