Gynostemma: Om du vill ha ett långt liv i välmående och hälsa.
Gynostemma pentaphyllum, Jiao Gu Lan
http://www.expressen.se/halsa/1.2625023/ortte-kan-leda-till-nya-diabetesmediciner

Jiaogulan te består av Gynostemma pentaphyllum, som har en traditionellt använd ört i Kina och Japan i tusentals år. Denna ört växer vilt i bergstrakterna i South Central Kina. Jiaogulan har den unika förmågan att bidra till att återställa homeostasen av olika system i kroppen. Gynnsamma effekter på kroppen funktioner innefattar att sänka höga blodfetter, högt blodtryck och högt blodsocker och reglera andra effekter; fortplantningsförmågan, mag-funktion, mental funktion, och förbättring av immunförsvaret och fysisk prestation. Mer än 82 individuella saponiner har identifierats från farmakologiska visa och de flesta av dessa fytokemikalier är till hjälp för att bibehålla en normal balans i kroppen. Jiaogulan te har väckt uppmärksamhet i många medicinska och farmakologiska forskare från hela världen. På grund av upptäckten av örten har många medicinska tidskrifter publicerat artiklar om de positiva effekterna av denna ört.

Följande uppgifter hittades: hjälper till att sänka högt kolesterol och höga blodfetter, hjälper till att reglera kardiovaskulär funktion även sänka högt blodtryck, hjälper till att sänka högt blodsocker. Förbättrar funktion av matsmältningssystemet stärka immunförsvaret och hjälper kroppen att stå emot infektioner hjälper kroppen mot sjukdom och trötthet Det har också lugnande effekter, avslappnande spasmer och kan förbättra sömnkvaliteten

Saponiner är molekyler som är både vattenlösliga och oljelösliga, så de har en så kallad ”double direction” och kan balansera väldigt många problem i kroppen. Om du är uppskruvad, lugnar den ner dig. Om du är deprimerad, piggnar den upp dig etc.

Många har nog hört om rosenrot, som också är en adaptogen som fungerar åt två olika håll på samma gång. Ungefär så är gynostemma. Fast det är ett sött te som man kan dricka närsomhelst och det verkar också som att det har gynnsam effekt på telomeras – en enzym som förlänger telemerer i generna så att cellerna kan förnya sig fler gånger. Varje gång en cell delar på sig så försvinner en del av telemererna. När det finns väldigt lite telemorer kvar, uppstår det problem och man åldras. Att dricka det här teet kan hjälpa en att hålla sig ung, eftersom den hjälper kroppen att förlänga telemererna. Man har också sett att befolkningen i de områden där man dagligen dricker te av gynostemma lever mycket länge och det är väldigt sällsynt med cancer, diabetes och andra sjukdommar.